maanantai 14. maaliskuuta 2011

Villihevoset saa mun sydämen hymyilemään

Lyhyesti virsi kaunis. Olen kuullut paljon hyvää, enkä yhtään huonoa, viljattomasta ruokavaliosta ja päätin vähentää hurjasti viljatuotteiden määrää ruokavaliostani. Viljan syöminen voi aiheuttaa masennusta, nivelrikkoa, silmien kuivuutta, migreeniä, diabetesta, vatsa - ja suolistovaivoja jne. Tiedän ihmisiä, jotka ovat päässeet em. vaivoista eroon ja lisäksi laihtuneet hurjasti, jätettyään gluteenin ruokavaliostaan. Aiheesta mm. täällä.

Lähdin liikkeelle ihan pienestä asiasta ja ostin gluteenitonta aamumysliä. Maku oli iloinen yllätys, tosi herkkua! Iltaleivät ajattelin korvata hedelmillä ja kasviksilla, pastan quinoalla ja riisillä. En nyt ainakaan alkuun rupea totaalikieltäytyjäksi, mutta uskon, että vähentämisestäkin on hyötyä.

Aamupalaa syödessäni katsoin Avara luontoa, jossa oli aiheena Oriiden taisto. Villihevoset on jotain niin ihanaa, että ne saa mut ihan sanattomaksi.

6 kommenttia:

Riehu kirjoitti...

Tästä on nyt tosiaan kuullut lähipiiristä vähän joka suunnalta, kunnon buumi menossa. Ei varmaan yhtään pahaa tekis vähentää leivän syöntiä itekään...

Marika kirjoitti...

Quinoa.. täytyypäs lähteä kuuklettamaan että mitä kummaa se on :)

bubble kirjoitti...

Mä oon kans täysin viljattoman kannalla, sekä omien kokemusten että tutkimustulosten takia :) Kauraa käytän, koska siitä ei tuu sillai oireita (+ monet keliaakikot sitä sietääkin). Mulla ei siis oo verikokeen perusteella todettu keliakiaa, mutta se ei tarkota etteikö oireita ja sairauttakin vois olla - sehän voidaan 100% todeta ainostaan koepalasta.

Tällä hetkellä vältän ihan kaikkea missä on vehnää, paitsi tietysti viime viikolla söin laskiaispullan ja sainki kauheet oireet :P Kauraakin menee lähinnä aamumyslissä. Toki välillä saatan hairahtua, mut yleensä siitä saa sitten vaan kärsiä!

Chatrin kirjoitti...

Riehu: no ei tekis. Tosin tänään vedin aamulla kaurapuuroa ja palaverissa croissantin ja karjalanpiirakan :/ Että näin hyvin alkoi mun vähägluteeninen ruokavalio ;)

Marika: juu :) wikipedia tietää kaiken.

bubble: kaurasta puuttuu joku tietty aminohappo tai jotain ja siks ei oo niin paha, kun muut viljat. Ja tosiaan ei sitä välttämättä tarvii olla keliakiaa saadakseen oireita, rajatapauksiakin on varmaan paljon. Ja kyteviä keliaakikoita!

Jos vilja ei muuta aiheuta, niin turvotusta ainakin! Ja siihenhän auttaa yliprosessoitu Activia-jogurtti... ;)

Eugen Gurjasti kirjoitti...

Ite jätin viljojen lisäks kaikki hiilihydraatit pari kuukautta sitten, karppaan siis. Väsymys katos ja unentarve väheni parilla tunnilla. Parissa kuukaudessa on lähteny myös lähemmäs seitsemän kiloa jne. Kallista ja haastavaa leikkiä, mutta jos on varaa ja mahdollisuuksia jatkaa niin en entiseen palaa.

Luultavasti jotain poikkeuksia on tehtävä tulevaisuudessa, juhlatilaisuuksissa tai kesällä uusien perunoiden aikaan. Sokerin jättäminen sinänsä ei ole suuri ongelma, mutta esimerkiksi oluen jättäminen pois mietitytti aluksi. Juon yhen lite kaljan saunassa kerran viikossa ja alkoholia tarvittaessa enemmän juon kuivaa valko- tai punaviiniä.

Vaikea sanoa kuinka paljon pelkät viljat vaikuttaa kun jätti niin paljon kerralla, mutta käsittääkseni sen osuus on kohtalaisen suuri. Leipää voi tehä kuitenkin ite mantelijauhoista, vaikka sekin kallis vaihtis on. Buumi on kyllä meneillään ja toivottavasti se huomioidaan tulevaisuudessa myös valtavirran kaupoissa ja ravinteleissa. Jep, onnea matkaan!

Chatrin kirjoitti...

Eugen Gurjasti: kiva kuulla kokemuksistasi! Sä olet jättänyt kerralla paljon pois, mulla ei varmasti olis itsekuria. Mutta lähden näistä viljoista liikkeelle, kuulin juuri tänään että viljat voi hyvin olla syy anemiaani!

Harmi, kun olen mantelille allerginen, niin ei tuo mantelijauhoista tehty leipä käy, mutta ehkä kokeilen joskus tattaria leivontaan!