maanantai 11. huhtikuuta 2011

Gluteenitonta

No nyt löytyy sitten gluteenittomia juttuja kaapista: mysliä, tattarihiutaleita ja makaronia. Maistoin jo tuota Pirkan mysliä, mutta se ei mitenkän vedä vertoja Finaxin hedelmämyslille. Tattarihiutaleista voi tehdä vaikka aamupuuroa tai pizzataikinaa. Myös makaroneja maistoin jo, eikä niistäkään ole negatiivista sanottavaa. En tiedä miltä ne maistuisi pelkilteen, mutta ainakin soossin kanssa ihan jees. Ystävältä sain gluteenitonta Tagliatellea, josta kokkasin eilen pestopastaa savukirjolohella, ihan mielettömän hyvää!

Onko ihan normaalia olla näin innostunut uudesta ruokavaliosta? Musta tuntuu, että olen ihan hurahtanut ja alan varmaan kohta käännyttämään muitakin ihmisiä tähän. Olen itseasiassa paasannut jo parille tyypille gluteenittomasta ja vähähiilihydraattisesta valiosta, mutta positiivisella mielellä, en syyllistävällä. Ja kokeilemisesta ei ole mitään haittaa! Ei voi tyrmätä, jollei ole kokeillut. Minulla on tänään tasan kolme viikkoa kokeilua takana. Lääkäri Antti Heikkilä suosittaa kokeilemaan kaksi kuukautta gluteenitonta ruokavaliota ja tekemään sitten omat johtopäätökset tuloksista. Kolmen viikon jälkeen voin kertoa, että vatsaa ei enää turvota niin paljon, se on alku sekin.

9 kommenttia:

Suveliina kirjoitti...

Ymmärrän täysin hurahduksen. Ei ole kauaa, kun meillä metsästetttiin manteli- ja kookosjauhoja. Hiilareita on vähennetty urakalla ja positiivisinta ovat tulokset ja ne tulevat nopeasti =) Mukavaa viikkoa!

Marika kirjoitti...

Sä olet hurahtanut oikein kunnolla :) Mä pyrin välillä vähän välttelemään turhia viljoja, mutta kyllä niitä sitten kuitenkin tulee syötyä.. :)

Sanna kirjoitti...

Ymmärrän ihan täysin, todellakin normaalia!!

Mulla vain kusi koko homma, turvotus tuli takaisin. Pari kiloa sentäs on pysyneet poissa.

Voisin ottaa sinusta mallia ja siirtyä noihin gluteenittomiin..

Helinä Laajalahti kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoisilta nuo gluteenittomien ruokien vaikutukset, sanoo nimimerkki pömppömaha. Pitäisköhän joskus itsekin kokeilla? Minä olen vaan sellainen ruisleipäaddikti, että voisi olla hankalaa :/

Elisa LPP kirjoitti...

Minuakin kiinnostaisi kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, myös lääkärin suosituksesta, vaikka keliakiaa ei olekaan..

Meillä on ongelmana se vaan, että en varmaankaan jaksaisi vääntää kahta eriä ruokaa :D

Hobgoblin kirjoitti...

Kuinkas tuo gluteenittomuus ja vähähiilihydraattisuus oikein osuu yksiin? En ole tutustunut Heikkilän teeseihin vielä tarkemmin, mutta käsittääkseni gluteenittomissa valmistuotteissa on kyllä aika tavalla hiilareita.

Ja jos on gluteenittomalla ruokavaliolla, niin käsittääkseni kuidun saanti jää aika heikoksi ja kuitua pitää sitten saada jostain muualta, jottei iske ummetus.

Akissfromthepast kirjoitti...

mielenkiintoista..minäkin oon lukenut noi antin kirjat ja miettinyt tosiaan tuota viljajuttua. on siinä vinha perä. Itse syön kotitekoista ruisleipää, mutta välttelen muita liikoja viljoja. ei kyllä turvota. Mutta heti turvottaa jos syö viljatuotteita enemmän.. bulguri on mulla kyl käytössä..bataattia mietin kans et pitäis kokeilla kun kuulin ystävältä että se oli syönyt ulkomailla bataattiranskalaisia..

Anonyymi kirjoitti...

Moikka :)

Se vaan tuli mieleen keliakiaa sairastavana että eihän tää gluteeniton ruoka mitenkään vähähiilihydraattisempaa ole kun esim. vehnästä tehty?

Ja just niinkun joku sanoikin tossa niin kuituja jää kyllä saamatta, kun ei voi syödä esim. ruista.

Mun mielestä kannattaa ehdottomasti ainaki ruista, ohraa, kauraa yms syödä jos vaan saa!

Chatrin kirjoitti...

Suveliina: harmi, kun minä en pysty mantelia allergialtani syömään :( Hiilareita en ole vielä vähentänyt, askel kerrallaan :)

Marsu: niin olen! Testi päättyis virallisesti yli-ylihuomenna, mutta en kyllä halua lopettaa.

Sanna: kaikkea kannattaa kokeilla ;) Ja varmistaa, että on LUONNOLLISESTI gluteenitonta, ei muunneltua vehnää..

Päivi: leipähimo menee ohi, kun vähän aikaa kärsii ;) Jos joskus tuntuu, että vois kokeilla, niin ei siitä ainakaan haittaa ole! Toinen juttu minkä olen huomannut on, että en tarvitse enää niin paljon unta öisin ^__^

La Petit Princesse: mun työkaveri on gluteenittomalla, niin niin on hänen miehensäkin siinä ohessa ;)

Hobgoblin: Antti Heikkilä suosittaa syömään paljon kasviksia ja lihaa. Minä en henkkoht ole vhh-dieetillä, mutta suosittelen sitä lihansyöjille :) Kuidunsaanti taasen ei ole minulle mikään ongelma, koska syön niin hirveästi kasviksia. Sekä aamuisin gluteenitonta mysliä, jossa kuitua 13%.

akissfromthepast: bataatti on ihan yks mun lemppari. Varsinkin sosekeitoissa, mutta myös lohkoperunoina/ranskiksina :)

Anonyymi: Moi :) Heikkilän dieetti on siis sellainen, missä syödään paljon lihaa ja kasviksia, eli vähemmän riisiä/perunaa/pastaa jne. Itse en ole vhh-dieetillä, sillä olen pescovege ja kokisin hankalaksi syödä pelkkää rehua ja kalaa ;) Mutta kuidunsaannissa ei tosiaan ole ongelmaa, voin tosi hyvin tällä ruokavaliolla :)