sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Paloja lomasta Kefaloniassa #1

Lomalla oli ihanaa ja nyt vaivaakin pienoinen syys-/Suomimasennus. Ennen lomaa olin vielä ottamassa syksyä vastaan ihan ok-fiiliksin, mutta nyt olo täällä tuntuu aivan sietämättömältä – tahdon takaisin +30 asteeseen! Kefaloniassa oli kreikkalaiseen tyyliin iloista ja letkeää meininiä. Minä niin rakastan Kreikkaa ja kreikkalaisia ihmisiä. Suurin osa heistä on niin ystävällistä ja iloista kansaa. Ja mikäs sen mukavampaa, kun papparainen joka sanoo "mitä kulu, kukkuluru".

Kreikka on minulle kuin toinen kotimaa. Olen reissannut siellä 7-vuotiaasta lähtien. Pienempänä kerran vuodessa ja nyt "myöhemmällä iällä" muutaman vuoden välein, yhteensä kuitenkin kymmenisen kertaa sekä kerran Etelä-Kyproksella (saaren kreikkalaisella puolella).

Joka kerta, kun astuu lentokoneesta ulos, tuntuu kuin olisin kotiin tullut. Tai ehkä ennemminkin mökille; johonkin tuttuun ja rakkaaseen paikkaan.

Jos minulla on eläkeikäisenä tarpeeksi rahaa ostan kyllä kakkosasunnon Kreikasta, tarkemmin ottaen joltain Kreikan saarelta, mantere ei minua niin kiinnosta, enkä ole siellä vielä käynytkään.

Tämän alkukirjoituksen jälkeen mennään itse asiaan. Vietin viikon Kefalonian saarella, josta seuraa ensin pieni infopaketti:

- Kefalonian saari tuhoutui vuoden 1953 elokuisessa maanjäristyksessä täysin, lukuunottamatta saaren pohjoisinta kaupunkia, Fiskardoa.
- Ennen maanjäristystä saarella asui 90 000 ihmistä. Järistyksen jälkeen saaren populaatio romahti 20 000:een: 600 kuoli, loput muuttivat pois maasta. Nykyisin saarella asuu n. 45 000 ihmistä.
- Korkealla vuorenrinteellä sijaitsevissa, rakenteellisesti tuhoutuneissa taloissa on vieläkin vanhat vaatteet kaapeissa ja astiat hyllyissä. Kyläläiset hylkäsivät vanhat rakennuksensa täysin, kertaakaan palaamatta takaisin, ja rakensivat uudet talot alemmas vuorenrinteelle, lähemmäs merta.
- Elokuva Kapteeni Corellin mandoliini kuvattiin Kefaloniassa, Samin kylässä. Paikalliset kertovat, että Penelope Cruz oli erittäin ystävällinen ja sydämellinen ihminen, kun taas Nicholas Cagen ympärillä pyöri viisi turvamiestä ja mies itse ei puhunut sanaa kenellekään. Herra Cage alkoi kuitenkin kuvausten loppupuolella hieman rentoutumaan ja lämpenemään kefalonialaisille ihmisille.
- Kefaloniassa ei ole rikollisuutta nimeksikään (mutta Nicholas kuitenkin tarvitsi viisi turvamiestä vierelleen ;) )
- Kefaloniassa oli viimeksi maanjäristys viime vuonna. Saari sijaitsee kahden mannerlaatan yhtymäkohdan lähellä, jonka vuoksi Kefaloniassa tavataan maanjäristyksiä säännöllisesti.
- Myös suomalaiset auttoivat kefalonialaisia vuoden 1953 maanjäristyksen jälkeen, lähettämällä puutaloja saarelle.

***

Matkahan alkoi tietysti lennolla Helsinki-Vantaalta kohti Kefalonian lentokenttää. Pelkään lentämistä, joten pieni pullo kuohuvaa auttaa hieman rentoutumaan. Matkaseurana oli Kauneus & Terveys -lehti, Matin Nasta ristikot sekä iPod (ja tietysti omat vanhemmat, keiden kanssa olin liikenteessä).


Lennolla tarjottu ruoka oli oikeasti todella hyvää! Lämpimäksi ruoaksi tarjottiin thai-kanaa. Jälkiruoka taisi olla porkkanakakku tai vastaava. Salaatti oli kinkkusalaatti, josta jätin nätisti kinkut syömättä.


Siitä se loma siis alkoi. Huoneistohotellissa oltiin perillä n. 00.30 ja siitä lisää myöhemmin.

4 kommenttia:

Keke kirjoitti...

Voi hitsi=) 30 asteen lämpö kelpais tännekin=) Kreikka on ihana maa. Oon matkustellu todella vähän ja ne ainoat kerrta jotka ooon reissanu oon käyny Kreikas. Aikoja sit tosin, mut silti=) Tykkäsin!

Alma kirjoitti...

Mmm, vaikuttaa hyvältä lomareissusi. Etenkin, kun se alkaa kuohuvalla ja lehdenluvulla.:) Mä en sit taas koskaan ole käynyt Kreikassa, hassua!

Marika kirjoitti...

Jeeeeeeee! Lomakoostetta pukkaa, niitä on aina todella kiva lukea! :) Itse olen tykännyt noista lentokoneen ruoista, on mielestäni olleet aina hyviä ja täyttäviä :)

Chatrin kirjoitti...

Keke: Kreikka on kertakaikkiaan ihana!

Alma: hassua tosiaan :D matkasta kertominen jatkuu kohta..

Marika: kiva kuulla! kohta saat lukea lisempää.