perjantai 31. joulukuuta 2010

Haaste: Lihaton tammikuu

Mikaelan haastamana aion viettää lihattoman tammikuun. En koe sitä mitenkään hankalaksi, sillä syön muutenkin aivan äärettömän vähän lihaa.

14-vuotiaana jätin ruokavaliostani pois kaiken muun lihan paitsi kanan, (kalkkunan) ja kalan. Muistaakseni viime maaliskuussa lopetin ostamasta kananlihaa kotiin ja syksyllä lopetin tilaamasta kanaa myös ravintoloissa. Jouluna maistoin luomukalkkunan lihaa, jonka kuorrutin konjakkisinapilla, mutta en saanut siitä mitään kicksejä. En siis ole sanonut ehdotonta ei:tä siipikarjalle, mutta mieluummin jätän syömättä.

Kalaa tulee myös syötyä todella vähän, terveydellisesti liiankin vähän. Pitäisi varmaan alkaa popsimaan kalanmaksaöljyä... Sushi ei ole mun juttu, mutta savustettu lohi on nam. Purkkitonnikalapasta on myös liian helppo tehdä. Siihenpä kuitenkin rajoittuu mun kalasyömiset, tai no joskus toisinaan tulee syötyä kalapuikkoja.

Mikaela pyysi myös jakamaan parhaan kasvisruokavinkin, mikä mielestäni on tietenkin kasvishampurilaiset, etenkin halloumihampurilaiset.

Toinen suosikki ja terveellisempi & kevyempi vaihtoehto on kasvissosekeitto.

Tarvitset:
bataatti
porkkanoita
(lanttua ja/tai purjoa, ei pakollinen)
smetanaa/creme fraichea/kermaa/koskenlaskijaa
Meiran Kuuma Etelä-Amerikka mausteseosta
Mama Africa's Red Chili Saucea
kasvisliemikuutio


Kuori ja pilko porkkanat ja laita kiehuvaan veteen, jossa kasvisliemikuutio. Kuori ja pilko tällä välin bataatti ja lisää porkkanoiden joukkoon. (Bataatti kypsyy porkkanoita nopeammin). Anna kiehua 10–15 minuuttia.

Voit soseuttaa keiton joko sauva- tai tehosekoittimella. Jos käytät sauvasekoitinta, aloita kaatamalla liemi toiseen astiaan, mutta jätä sitä vähän kattilaan. Soseuta ensin hieman kasviksia. Lisää joukkoon vähän lisää lientä (riippuen kuinka paksua/vetistä keittoa haluat), creme fraiche, Kuuma Etelä-Amerikkamausteseosta sekä teelusikallinen Mama Africa's Red Chili Saucea (tämä on tosi tulista, joten ole varovainen annostelussa). Soseuta kaikki ainekset hyvin keskenään ja keitto on valmis nautittavaksi. Hyvin samanlainen resepti täällä.

Uuden vuoden lupaukseni siis olkoon: tammikuu ilman lihaa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taidanpa kokeilla reseptejäs :O) Mä en sano koskaan ei hyvälle juustolle, ikävä kyllä...

Riehu kirjoitti...

Kasvissosekeitto on helppo ja hyvä, tein viimeks taas eilen. Viikonloppuna kokeilen soijapyöryköitä ja teen taas sitä hyväksi havaittua linssipataa, nam!

I hate early mornings kirjoitti...

Hyvä idea tää lihaton tammikuu, oon kanssa ite osallistumassa siihen :)

Katness kirjoitti...

Rakastan kasvissosekeittoja yli kaiken. Niin helppoja, hyvia ja niita voi tehda ison kattilallisen kerralla ja syoda paivakausia. Itse tein lihattoman tammikuun vuosi sitten ja se vei sitten aika hyvin mukanaan. Ei tehnyt kanaa mieli enaa ollenkaan sen jalkeen ja nyt olenkin ollut enemman tai vahemman vegaanilinjalla siita saakka.

Taman vuoden lupaukseni on aloittaa aktiivinen joogaaminen seka viettaa enemman laatuaikaa mieheni kanssa. :)

Onnellista Uutta Vuotta!

Mari kirjoitti...

Minä en ole vieläkään saanut aikaiseksi/muistanut tehdä noita halloumijuustohamppareita! Ei ole tullut ollenkaan kesän grillikauden jälkeen ostettua halloumia, höh! :)

Heidi kirjoitti...

Täähän on hyvä idea! Vaikka en varmaan pystyisi olemaan koko kuukautta mutustamatta lihaa, mutta jos vaikka parikin viikkoa. Tota kasvissosekeittoa kokeilen varmasti. :)

Chatrin kirjoitti...

Mikaela: kokeile ihmeessä! juustot on mmmmmm.

Riehu: mun pitäis kans sitä linssipataa tehdä. kerro miten soijapyörykät onnistu!

I hate early mornings: hyvä, että osallistut, jee!

Katz NYC: kasvisruoka on vaan paljon parempaa kuin lihamättö. Vegaanius ei onnistuisi minulta, sen verta paljon rakastan juustoja. Hyvät lupaukset sinulla <3

Marika: halloumihamppareitaaaaa! ne kutsuu sua luokseen.

tiitiäinen: parikin viikkoa, tai vaikka parikin päivää tekee hyvää elimistölle ja maapallolle ;) kasvissosekeitot on kyllä ihania.