sunnuntai 15. elokuuta 2010

Hippeilyä vai vaan järkevää?

Huomaan vuosi vuodelta aikustuvani yhä enemmän. Niin kai on tarkoituskin, kun ikää tulee lisää. Täytin viime kuussa 28 vuotta ja huomasin jälleen "valon kirkastuvan" sisälläni. Minusta on hyvää vauhtia tulossa semi-hippi.

Olen tajunnut, että aina uuden tavaran haluaminen on turhaa. Siitä lähtikin yritys olla haluamatta koko ajan jotain uutta. Järkeilin, että ensin pitää olla ostamatta uutta, jonka jälkeen toivottavasti ei edes halua mitään uutta ostaa. Yritän myös luoda sellaiset olosuhteet, joissa tämä on mahdollista. En siis lähde kaupoille, kun minulla on tylsää, tartun ennemmin vaikka kirjaan tai leffaan tai lähden koirien kanssa lenkille.

Otetaan esimerkki. Kuinka monta kynsilakkaa tarvitsen oikeasti? Kaappi on niitä pullollaan, harvoin kuitenkaan lakkaan kynsiäni ja sinne ne sitten kuivuvat. Kaapin perälle. Se on rahan sekä ympäristön täysin turhaa tuhlausta.

Toinen hyvä esimerkki on ruokaostokset. Pitäisi ostaa vain ne tuotteet mitä tarvitsee ja aikoo oikeasti syödä, ennen kuin viimeinen käyttöpäivä umpeutuu. (Tosin tässä asiassa luotan ennemmin näkö-, haju- ja makuaisteihini, kuin siihen pakkausmerkintään). Katsoin tällä viikolla parina päivänä Oprahia, jossa aiheena oli juurikin ylenpalttinen tuhlaaminen. Ohjelmassa kehotettiin, että kun heität jotain pilalle mennyttä roskiin, ajattelet sen rahana. Ja kuka nyt rahaa heittäisi roskiin? Meillä ei onneksi mene ihan hirveästi ruokaa roskiin, mutta pitkällä aikajanalla siitäkin tulee monta kymppiä.

Ei minusta mitään hihhulia ole (toivonmukaan) tulossa, mutta turhan karsiminen on mielestäni vain järkevää. Aion jatkossakin hemmotella itseäni yhdellä jos toisella kivalla asialla, sillä elämästä kuuluu nauttia, mutta toivottavasti kaikki ymmärtää pointtini turhan tavaran haalimisesta.

Siinäpä oli elämäntapamuutosyritykseni osa 1.

Toinen on terveellisemmän elämän aloitus. Urheilijaa minusta ei saa tekemälläkään, mutta ruokavaliolla onkin suurempi merkitys terveyteen. Kiloja on tullut aika paljon lisää parin vuoden aikana, joista suurin painonlisäys tuli viime joulu-huhtikuussa, jolloin söin joka ikinen päivä suklaata joulukuusta maaliskuun viimeiseen päivään asti! Neljä kuukautta ja neljä kiloa. Hassua tässä on se, että en aiemmin oikein edes perustanut suklaasta. Joulukuussa sitä kuitenkin tuli ikkunoista ja ovista ja minulle kehittyi addiktio. DaCapoa tänään, Fazermintia huomenna ja niin edespäin. Onneksi pääsin siitä kuitenkin eroon, vaikka ensin oli aivan kamalat vieroitusoireet.

No, joka tapauksessa terveyden lisäksi haluaisin laihtua siten, että mahdun jälleen farkkuihini. Kyse on vain muutamasta kilosta. Jotkut varmasti nyt ajattelee, että minun ei tarvitsisi laihtua yhtään, mutta kyse onkin siitä miltä minusta tuntuu olla omassa kropassani, ja mulla ei oo hyvä näin. Jokaisella on olemassa se paino, jossa tuntuu mukavalta olla ja mulla se on muutaman kilon päässä. Ruokavalion muutos alkoi viime viikon maanantaina, eli sinä päivänä, kun palasin loman jälkeen takaisin töihin. Säännöt muokkautuvat matkan varrella, mutta tähän mennessä ne on
  • herkkupäivä kerran viikossa, jolloin saan syödä mielitekojeni mukaan sipsejä, karkkia, pullaa, jätskiä tai mitä ikinä tekeekään mieli. Päivä on vapaavalintainen.
  • syön vain, kun on nälkä, ei siis auta mennä avaamaan jääkaapin ovea ja tokaista "mitä mun tekis mieli?"
  • paljon kasviksia ja hedelmiä, kun tekee mieli popsia jotain, popsin porkkanaa
  • lounaaksi enemmän salaatteja ja keittoja, vähemmän pizzaa ja täytettyjä patonkeja (valkoista vehnää)
  • Suosin luomua
Tuon pidemmälle en ole vielä päässyt.
Ja yksi asia, mitä en ole koskaan tajunnut on kevyttuotteet. Ei kiitos niitä minulle, vaan aitoa luonnon tavaraa. Täysrasvaista luonnonjogurttia ja luomu kevytmaitoa. EI asesulfaami K:ta, aspartaamia...

Ja tiesittekö muuten, että leivontamargariinissa ja aidossa voissa on lähes saman verran kaloreita?
Esim. Sunnuntai laktoositon leivontamargariini 720 kcal, rasvaa 80%. Ainekset: rypsiöljy, kookosrasva, palmuöljy, vesi, suola, emulgointiaineet: E471, E472c, E322, happamuudensäätöaineet: E330, E500, aromit, A- ja D-vitamiini.

Arla Ingman vähälaktoosinen voi 730 kcal, rasvaa 80%. Ainekset: kerma, hapate, suola. Ei E-koodeja tai muuta lisättyä moskaa. Leivonnassa käytän ehdottomasti voita. Parempi maku, terveellisempää ja kestänen 10 kcal per 100 g eron.

Huomenna terveellisemmän elämäntavan aloituksesta tulee kaksi viikkoa. Kävin juuri puntarilla ja olen laihtunut kaksi kiloa! Jes. Toimii. Jos laihtuminen jatkuu samaan malliin, mahdun farkkuihini syyskuun alussa. Aika kiva, koska silloin varmaan niitä farkkuja pitääkin vetää jo sään puolesta jalkaan.

ja siinä se oli, elämäntapamuutosyritykseni osa 2.

12 kommenttia:

Pikku Naakka kirjoitti...

Täällä toinen joka saa kevyttuotteista näppylöitä. Hirveä määrä e-koodeja, eikä maistu miltään. Noita luomutuotteita saa välillä alennuksesta hyvinkin halvalla kun seuraa punaisia lappuja. :)

Henna kirjoitti...

Sanoisin ehdottoman järkevää!
Mä olen myös jättänyt aspartaamihommat pois jo vuosi-pari (en onneksi ehtinyt niitä edes kauaa syödä) kun tuntuu etteivät sovi vatsalle ollenkaan. Enkä muutenkaan oikein ole varma aineen (kuten muidenkaan keinomakeuttajien) turvallisuudesta/terveellisyydestä.

Jos jotenkuten voisi mun syömisiä määritellä niin vähä e-koodinen voisi olla se sana :) Mä käytän voita ja oivariinia, kuohukermaa, täyrsrasvaisia juustoja jne. ihan sen takia että ne maistuu paremmalta, enkä ole huomannut olossa kuin kohentumista näitäsyödessäni - kohtuullisesti tietenkin. Mutta paljon myös kasviksia, marjoja ja hedelmiäkin.

Kyllä mun täytyy nyt myös palata perusarkeen: karsia miltei jokapäiväisi herkkuja kerta viikkoon systeemin (kuten sulla) ja valmistautua ohjauskauteen lenkkeilemällä ja harrastamalla vähän rankempaa liikuntaa.

Ja mitä tulee elämäntapayritys numero ykköseen, samaa täällä yhä opetellaan ja etsiskellään itselle sopivaa tapaa nauttia kohtuullisesti :)

aini kirjoitti...

Wau, 2 kiloa on tosi hyvin! Niinhän se on, että vaikka kuvien mukaan ei tarttiskaan laihduttaa niin itse sen tuntee mikä tuntuu omassa kropassa hyvältä. Sitäpaitsi varmasti parin kilon pudottaminen on niin paljon helpompi juttu ku kymmenen, jos isompi lukema on jo ehtinyt hiipimään salakavalasti elopainoon:) Mä en itse oo käynyt varmaan pariin vuoteen puntarilla, mutta vaatteistahan näkee ihan tarpeeksi hyvin mihin suuntaan kehitys on mennyt:D

Ja ruuassa muutenkin puhtaus ja mahdollisimman vähät lisäaineet on hyvä juttu, mä käytän kans ihan kermaa ja voita, enkä oo yhtään lihava:D Musta on ihanaa kun tuntuu että monissa naistenlehdissäkin viimeaikoina on alettu kiinnittää huomiota ruuan lisäaineisiin ja siihen vaikka että "rasvaton" jugurtti on ihan kauheeta kuraa! Ja vielä sananen suomalaisen ruuan puhtaudesta, eli missään muualla (Italia, Espanja, Ranska esim,) ihmiset ei kertakaikkiaan suostuisi syömään meikäläisten 70 % lihaleikkeitä ja oransseiksi marinoituja kanoja. Harmittaa oikein kun maustamattomien lihojen valikoima on niin huono, mutta ehkä tääkin asia paranee ajanmyötä, toivottavasti ainakin!

Mä oon muuten ite huomannut myös sen, että jos menee vaan huvin vuoksi kiertelemään kauppoihin, alkaa mukamas tarvitsemaan yhtä sun toista..

Olipa ihanan ajatuksia herättävä postaus, tsemppiä elämäntapamuutoksiin elämän joka saralla! Sun suunnitelmat kuulostaa tosi hyviltä:)

Mari kirjoitti...

Todella hieno postaus - tätä oli mukava lukea useastakin eri syystä.

Ensimmäisenä vaikkapa se, että minä en ole ihan oikeasti koskaan tullut huomanneeksi voin ja margariinin välillä noin pientä eroa kalorimäärässä! Mitä luonnollisempaa, niin sen parempaa kyllä.

Minulle ei jotenkin ole vielä tullut sitä sellaista varsinaista "herätystä" näiden kaikien lisäaineiden kanssa, vaikka nyt olenkin vähän jo alkanut tuijottamaan paketteja, että kylläpäs on paljon E-kirjaimia..

Yksi mistä en kyllä kertakaikkiaan luovu on kevytlimpparit! :)

Siis ihan uskomaton ero siinä, että normaalissa limpparissa on noin 45 kaloria satasessa, kun esim. Pepsi Maxissa ei oikeastaan yhtään. Pari lasillista jotain tavallista cokista niin 200 kaloria paukkuu - huh!

Mä olen jotenkin ihmeen sinut itseni kanssa, vaikka olen nykyisin tällainen pikku lyllerö. Huomattavasti laihemmat, jopa täysin normaalivartaloiset ihmiset eivät kehtaa mennä rannalle, kun minä lyllerrän sinne makkarankuoressani vailla huolen häivää! :D

Joskus mietin, että olisi ehkä hyvä että EN olisi niin sinut itseni kanssa, niin saisin jotain motivaatiota laihduttamiseen.. Kaikkea sitä toivookin?! :D

Tiinatar kirjoitti...

Uusi lukija täällä hei. Tämä oli aivan loistava ja ihanan inspiroiva postaus. Kaikkea hyvää :)

Riehu kirjoitti...

Siihen ettei kiertele kaupoissa tai ostele totttuu oikeasti ajan myötä (tiedät mun matkalle säästökuurit ynnämuut), olen elävä esimerkki. Nykyään en juuri edes käy vaatekaupoissa ettei tuu kiusauksia. Kirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa käyn välillä ja joo onhan sekin materiaa mut sentään kierrätettyä ja halpaa, heh. Ostin 7 eurolla viime viikolla 6 kpl kahvikuppisetin, lompakon, aurinkolasikotelon ja oikeesti maailman siisteimmän laukun! Hienoa, et tartut mieluummin kirjaan tai leffaan kun meet shoppailee! Ja joo, en mäkään oo mikään pyhimys mut mun shoppailu on nykyään aika minimaalista.:)

Chatrin kirjoitti...

Piparkakkutyttö: hyvä! punaisia lappuja pitää alkaa seurata :) ja kestokäytössä on mm. sysmän luomumysli, luomu oliiviöljy ja luomu maito.

Little M: kiva kuulla, että samoilla linjoilla mennään :) vähä e-koodinen ruokavalio on myös hauska lause. Olen aikuisiällä syönyt aina joka päivä herkkuja ja yllätyin miten helposti pystyin siirtymään kerta viikossa -metodiin. Kolmisen päivää teki kamalaa, mutta sitten helpotti.

aini: arvaa kuin ilonen olin, kun kävin puntarilla ja huomasin tuloksen! en ois uskonut, sillä se ei näy vielä missään. Kun olen päässyt tavoitteeseeni heitän vaa'an jonnekin jorpakkoon ja seuraan painoani olotilan ja vaatteiden perusteella. Puntarit on mun mielestä ihan helvetistä, ihmisistä tulee liian helposti niiden orjia.

Rasvaton jogurtti on muuten ihan kauheeta kuraa, en suostu sellasta syömään yök!

Ja kiitti tsempistä ja kannustavasta, kivasta kommentista!

Marika: ehkä sinäkin koet herätyksen jossain vaiheessa ja liityt mun vähä e-koodiseen lahkoon :D
Ei sitä kaikesta tarvitsekaan luopua, mutta suurimmasta osasta. Minä onneksi pääsin jo vuosia sitten eroon limuaddiktiostani ja nyt juon limpparia vain erikoistapauksissa.

Sä saat olla onnellinen, kun olet sinut itsesi kanssa, se on ihanaa! Ja eri ihmisillä on eri ihannepaino, eikä se sano sitä, että kaikkien tulee olla laihoja, ei missään nimessä. Mä nyt olen ruumiinrakenteeltakin sellanen lintu, että kovin iso massa ei sopis ympärille. Vika lauseesi - hih ;)

Tiinatar: tervetuloa! Kiva kuulla sinusta, mukava kun jätit kommenttia. Toivottavasti tulevatkin juttuni ovat mieleesi.

Riehu: sä olet mun satama ja telakka tässä asiassa. on ollut kiva seurata vierestä säästökuurejasi ja todeta, että se on mahdollista. Aika hyvän setin sait 7 eurolla, vau! mun on pitänyt pitkään mennä Kierrätyskeskukseen, mutta en oo saanut aikaiseksi/muistanut. Joku päivä töitten jälkeen vois kyl pistäytyä siellä.

Tartuin just viikonloppuna kirjaan ja leffoihin, enkä käynyt kaupoissa ollenkaan - jee, hyvä minä! Mielen häiriöitä almost done ;)

Sun shoppailu on kyllä minimaalista ja järkevää, joten no worries.

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Musta on ihanaa, kun "trendibloggaritkin" naistenlehtien ohella pikkuhiljaa heräävät tähän kamalaan e-koodilla täydennettyyn elämään ja alkavat karsia lisäaineita pois ruokavaliostaan.

Mulle on kans käynyt ihan samalla tavalla, että tiedostaa paljon enemmän, mitä laittaa suuhun ja arvostaa ruuan puhtautta.


Kivannäköinen blogi sulla kaikkiaan :)

Aurinkoista syksyä!

Elisa LPP kirjoitti...

Voi maistuu hurjan paljon paremmalle! Mutta voi... me käytetään sitä margariinia maitoallergian takia :(

Chatrin kirjoitti...

Anonyymi: puhdas ruoka = puhdas maku :) kiitos kommentista, mäkin tykkään mun blogista =) aurinkoista syksyä sinullekin.

La Petite Princesse: no hitsi, noi allergiat on kyllä asia erikseen. Mä olin vielä vähän aikaa sitten allerginen melkeen kaikelle ja nyt olen tosi innoissani, kun olen päässyt suurimmasta osasta allergioitani eroon. Viime vuonna vielä en pystynyt syömään esim. porkkanaa tai paprikaa. Nyt olenkin aivan innoissani kasviksista ja syön niitä tosi paljon.

Helinä Laajalahti kirjoitti...

Ehdottoman hyvä postaus! Minäkin olen jo pitkään nyrpistänyt nenääni kevyttuotteille, sillä en usko, että ne ovat terveellisiä, koska niissä on aina enemmän keinotekoisia aihesosia kuin normaalissa vastaavassa tuotteessa. Mieheni aina välillä minulle valittaa asiasta vaikka kuinka häntä yritän valistaa siitä, että mitä luonnonmukaisempi, sitä parempi.

Tsemppiä elämäntapamuutokseen! Sitä on liikkeellä ;-)

Chatrin kirjoitti...

Päivi: kiitti paljon! minä en tosiaan ole ikinä käyttänyt noita kevyttuotteita, mikä juontaa jo varmaan ihan kotoota, koska ei sielläkään ole harrastettu kuin rasvatonta maitoa. kevyttuotteissa saattaa myös helposti olla enemmän hiilareita, kuin rasvallisessa versiossa, että kumpi nyt sitten on pahempi....? Kiitti tsempistä ja jatka miehesi valistamista ;)